Måla om element – Med eller utan elementfärg?

Att måla om element själv kan vara ett bra sätt att fräscha upp dom eller göra så de passar din inredningsstil och hem ännu bättre. Här tar vi upp hur du genomför arbetet med att måla om element, vilken färg som lämpar sig bäst och hur du målar bakom element. Du behöver köpa värmetålig färg som är lämplig för element innan du kan påbörja ditt projekt.

Förberedelser

För att lyckas med ditt arbete efter du har införskaffat elementfärgen behövs tillbehör för att kunna utföra förarbetet på bästa sätt, läs mer om bra förberedelser inför att måla om element hos Hemfixarna.

Du måste köpa:

  • Täckpapp för att kunna skydda golv och lister runt om elementet.
  • Penslar och rollers som lämpar sig för typen av element du ska måla.
  • Sandpapper kan behövas för att rugga upp ytan eller ta bort ojämnheter.
  • Målartvätt för att rengöra ytan ordentligt innan du börjar.
  • Eventuell grundfärg, beror på skicket på ditt element.

Rätt färg för att måla element

Element utsätts för höga temperaturer och kräver därför en färg som är särskilt framtagen för att tåla värme utan att flagna, gulna eller spricka. Här är några faktorer att tänka på när du väljer färg:

  • Värmebeständighet, se till att färgen klarar minst 100°, gamla element kan bli varma.
  • Formulering, välj en färg med låg VOC-halt då partiklar kan släppa vid hög värme.
  • Täckningsgrad, god täckning gör det lättare att dölja ojämnheter och fläckar.
  • Applicering, finns i sprayform och som vanlig färg. Välj efter vilket element du har.

Elementfärg

En färg som är särskilt framtagen för att funka bra på element av olika slag. Den skiljer sig från vanlig väggfärg genom att den är värmetålig, färgen klarar av att hålla sig i fint skick trots värmepåverkan. Speciellt framtagen elementfärg gör sig lämplig att måla med då den fäster väl på metall och liknande material som både gamla och nya element ofta är gjorda av. Du köper färgen på byggvaruhus eller återförsäljare av målarfärg och tillbehör som Bauhaus eller Klint.

Typer av elementfärg:

Vattenbaserad: Torkar snabbt, har låg lukt och är enkel att använda. Det är ett mer miljövänligt alternativ och passar bra för att måla elelement med, som inte utsätts för extrem värme.

Oljebaserad: Ger en mer hållbar yta och passar bra för att måla äldre radiatorer med, eftersom de ofta blir mycket varma. Det tar längre tid att torka, men ger en hård och slitstark finish.

Sprayfärg

Elementfärg i sprayform är utvecklad för att måla olika typer av element, både nyare gamla. Sprayen fördelar färgen snabbt och ger en jämn applicering, den är enkel att använda och fäster väl på de material som element vanligtvis är tillverkade av, som metall. Produkten klarar höga temperaturer och finns att köpa i flera olika färger, från vitt till mer färglada kulörer, på de flesta byggvaruhus eller hos återförsäljare av målarfärg och tillbehör som Flügger färg eller Biltema.

Fördelar med sprayfärg:

Sprayfärg ger en jämn och slät finish, särskilt på detaljerade eller svåråtkomliga delar. Den torkar snabbt och passar extra bra för att fräscha upp med.

Den värmetåliga formulan gör att färgen behåller sin färg och lyster trots frekvent användning av elementet, vilket förhindrar att du behöver göra om arbetet.

Vägg- och snickerifärg

Det rekommenderas inte att du målar om ditt element med väggfärg eller snickerifärg då de oftast inte är anpassade för att målas på metall och de höga temperaturerna som uppstår.

Ta bort och måla

När det är dags att måla kan du välja mellan att ha kvar elementet på väggen och måla runt elementet med en smalare pensel. Du kan också plocka ned det från väggen och måla det liggande på marken. Fördelen med att ta bort din radiator är att du enklare kommer åt på svårt åtkomliga platser och du kan måla bakom elementet.

Målar du med pensel är det viktigt att du målar i sektioner, var noga med att alltid överlappa föregående penseldrag för att få en jämn och fin finish på slutresultatet. Var försiktig så du inte målar över viktiga delar för funktion som ventialationsöppningar.

Sätt tillbaka elementet

När du är säker på att färgen har torkat helt och du kan plocka upp elementet utan att färgen förstörs kan du sätta tillbaka det på väggen igen.

Här är en enkel punktlista att följa så du inte missar något viktigt:

  • Se till att alla kopplingar för vatten eller värme är rena och fria från smuts eller rost.
  • Byt packningar eller tätningar vid behov för att förhindra framtida läckage.
  • Placera det i samma läge som det satt innan det togs bort.
  • Montera elementet tillbaka på sina fästen eller hållare på väggen.
  • Se till att skruvarna eller bultarna är ordentligt åtdragna så att det sitter stadigt.
  • Anslut rör eller slangar enligt instruktionerna, och se till att ventilanslutningarna är täta
  • Lufta elementet, öppna ventilen för att släppa ut luftfickor som kan ha bildats.
  • Slå på värmesystemet och låt elementet värmas upp till högsta värmen.
  • Kontrollera noggrant om det finns några tecken på läckage eller onormala ljud
  • Se till att alla rör, anslutningar och ventiler är säkrade för att undvika läckage eller problem.